ژئوتکستایل

پیشوند ژئو یعنی با خاک پوشاندن و تکستایل یعنی پارچه، به این ترتیب آن را منسوج با قابلیت پوشاندن خاک ترجمه می‌کنند. ژئوتکستایل‌ها منسوجات غیر‌قابل نفوذی هستند که از الیاف پلیمری، پلی پروپیلن و پلی استرو در بعضی موارد پلی اتیلن و پلی آمید تولید می‌شود که در فونداسیون‌ها‌، زیر خاک روی صخره‌ها، هر سطحی که با خاک پوشانده شود و یا هر منظور مشابه دیگری که در علم مهندسی زمین و یا مواد وابسته به آن و در پروژه‌های ساختمان سازی‌، راه سازی و تثبیت خاک‌ها و یا صخره‌های ناپایدار بکار رود. عامل عمده شکست جاده تزریق مواد لایه‌های مجاور به درون پی سنگریزهای و پیامد نزول استحکام در لایه سنگریزهای است وقتی لایه سنگریزهای روی لایه Subgrade قرار می‌گیرد.

در صورتی که الیاف ساخته شده از این پلیمرها توسط ماشین‌های بافندگی و به صورت دو مجموعه نخ عمود بر هم بافته شده باشد ژئوتکستایل بافته شده Woven واگر الیاف تصادفی و نامنظم کنار هم قرار گرفته شده باشند، بافته نشده NonWoven هستند. ژئوتکستایل‌ها جایگزین فیلترهای دانه‌ای و تفکیک شده سنگریز‌های در زیر سنگ چینی‌ها RipRap یا بلو‌ک‌های بتن آرمه هستند و در مواردی از جمله ‌کانا‌ل‌های زهکشی، ‌سواحل، ‌سیستم‌های حفاظتی و اسکله و ‌سدهای خاکی به کار می‌روند.

بدون یک فیلتر ژئوتکستایل، عمل موج و حرکات آب، خا‌ک‌های Subgrade را در زیر مجموعه سنگریز‌های یا لایه آرمه فرسایش می‌دهد.

انتخاب ژئوتکستایل برای کنترل دائمی فرسایش شبیه زهکشی زیرزمینی است. با این همه کاربردهای کنترل فرسایش معمولاً نیاز به ژئوتکستایل‌هائی با خواص استحکامی بالا هست. کانال‌های زهکش، سواحل، پل و سیستم‌های حفاظت از خوردگی سازه‌ها در اثر آب (‌آب خوردگی) از مواد کاربردی این نقش از ژئوتکستایل است.

ژئوتکستایل

نقش عمده ژئوتکستایل

جداسازی Separation

به عنوان لایه متخلخل انعطاف پذیردارای نفوذ پذیری بالا بوده و موجب جداسازی دو نوع بافت خاک متفاوت می‌شوند که باعث می‌شود صحت و عملکرد هر دو مصالح دست نخورده باقی بماند. یکی از کاربرد‌های متداول جداسازی استفاده از ژئوتکستایل جهت جلوگیری از فرورفتن مصالح درشت دانه‌ زیراساس در ساب گرید نرم و سست است.

تسلیح

استفاده در بسترهایی که دارای ظرفیت باربری پایین هستند مانند بستر‌هایی با خاک لجنی ،ماسه بادی

فیلتراسیون Filtration

ژئوتکستایل دارای قابلیت عبور انتخابی آب و محافظت از ورود ریزدانه‌های بالادست به داخل حفرههای زهکش را دارد مانند پشت دیوارهای حائل و زیرسازه های کنترل فرسایشی(ریپ-ریپ)

حفاظت Protection

به عنوان لایه محافظ هنگام استفاده از ژئوممبران در استخرهای ذخیره آب کشاورزی، مترو و دیگر

زهکشی Drainage

لند فیل‌ها‌، پشت دیوار حائل، تونل، زیرخاکریز جاده‌ها و بستر استادیوم‌های ورزشی چمن کاری شده.

سیستم جمع آوری مایعات و گاز

ژئوتکستایل‌های نبافته و بافته شده برای مایعات محلول و سیستم‌های جمع آوری گاز استفاده می‌شوند، این محصولات کارایی سیستم را برای دفن زباله‌ها و برای طرح پاکیزه سازی آب زیرزمین افزایش می‌دهند. انتخاب ژئوتکستایل برای پاکیزه سازی محیط و کنترل ضایعات همانند انتخاب برای سیستم‌های زهکشی زیرزمینی است.

  • در خطوط انتقال نفت و گاز‌، جهت مهار کردن نیروی شناور و جلوگیری از حرکت رو به بالای لوله هنگام عبور سیال

پى‌های مرکب‌

پی‌های مرکب به پی‌هایی اطلاق می‌شود که بیش از یک ستون بر آن‌ها تکیه می‌کند. این پی‌ها خود انواع مختلفی دارند که پی دو ستون، ساده‌ ترین نوع آن‌ها است. این نوع پی که مشترک بین دو ستون است، در دو مورد استفاده می‌شود.

  1. ‌هنگامی که دو ستون به اندازه‌ای به هم نزدیک باشند که پی‌های آن‌ها عملاً در یکدیگر تداخل کنند و یا اجراى آن‌ها به طور جداگانه امکان پذیر نباشد؛ به صورت مرکب اجرا مىشود.
  2. ‌هنگامی که یک ستون روی خط حریم زمین قرار گیرد، در لبه خارجی پی واقع مى‌شود که در این حالت از نظر ایستایی و اصول مهندسی مناسب نیست. براى رسیدن به یک پایدارى مناسب، یک پی مشترک برای این ستون و ستون داخلی مجاور آن ساخته می‌شود تا بدین ترتیب پایداری پی افزایش یابد (این روش زمانى کاربرد دارد که دو پى مجاور نزدیک به هم باشند).

پی‌های مرکب

انواع پی‌های مرکب

نوع دیگر پی‌های مرکب، پی‌های سرتاسری یا نواری است. که ستون‌های یک ردیف را نگه می‌دارند. معمولاً وقتی که ظرفیت باربری خاک کم است به طوری که سطح قابل توجهی برای پی ستون‌ها لازم باشد، به جای استفاده از پی‌های منفرد از پی‌های نواری استفاده می‌شود. در این حالت، معمولاً پی‌های نوارى در هر دو جهت ساختمان قرار داده می‌شوند و مجموعه نوارهای سراسری متقاطع، پی مشبک یا پی شبکه‌ای را به وجودد می‌آورد.

نوع دیگر پی‌های مرکب، پی‌های گسترده یا صفحه‌اى است. در مواردی که مقاومت خاک بسیار کم است به طوری که در صورت استفاده از پی‌های منفرد عملاً سطح پی قسمت عمده‌ى سطح زیر بنا را می‌پوشاند، به جای استفاده از پی‌های منفرد یا حتی پی‌های نواری از پی گسترده استفاده می‌شود. در این حالت، پی تشکیل می‌شود از یک صفحه ضخیم بتن آرمه که تمام سطح زیربنا را پوشانده و تمام ستون‌ها روی آن قرار داده می‌شوند.

مزیت اساسی پی‌های نواری و گسترده نسبت به پی‌های منفرد این است که سختی و یکپارچگی این پی‌ها کمک بزرگی به کاهش نشست‌های نامساوی ستون‌ها می‌کند. از این رو در مواردی که سازه نسبت به نشست‌های نا‌مساوی بسیار حساس است استفاده از این نوع پی‌ها ارجحیت دارد.

نوع دیگر پی‌های مرکب، پی باسکولی است. به مجموعه‌اى از دو شالوده منفرد اطلاق می‌شود که با یک رابط قوی بتنی به یکدیگر مرتبط شده‌اند. این رابط که بخش باریکی از پی‌ها را به دیگری منتقل می‌کند، متکی بر خاک ساخته نمی‌شود. دلیل اصلی استفاده از پی باسکولی به جای انواع متداول پی مرکب، فاصله نسبتاً زیاد دو ستون مجاور هم است (که یکى از آن‌ها در کنار حریم زمین قرار مى‌گیرد). ه طوری که استفاده از پی مشترک با پلان مستطیلی مقرون به صرفه نیست.

عیوب فونداسیون

از آنجایی که معمولاً فونداسیون یا پی ساختمان در زیر خاک یا پشت دیوارهای داخلی پوشیده شده‌ رویت عیوب موجود در آن به آسانی ممکن نیست و باید برای آگاهی از آن به علائم دیگری توجه کرد. علائمی ظاهری مانند ترک‌ها، نشست‌ها، کجی‌ها و غیره.

بارهای مرده و زنده به وسیله دیواره‌ها و ستون‌های به فونداسیون و از آن طریق به سطح وسیع‌تری از خاک منتقل می‌شود. دیواره‌های فونداسیون باید از استحکام کافی برخوردار باشند تا بتوانند در مقابل نیروهای وارد شده توسط خاک اطراف از خود مقاومت نشان دهند. رطوبت یکی از عوامل مهم تخریب پی ساختمان به شمار می‌رود. در یک فونداسیون استاندارد و سالم، ایزولاسیون و سیستم تخلیه آب‌های زیرزمینی باید به صورتی باشد که از ورود رطوبت به داخل ساختمان جلوگیری کند.

فونداسیون ساختمان ممکن است از مواد متفاوتی نظیر بتون،‌ آجر، سنگ،‌ بلوک‌های سیمانی،‌ چوب و مواد پیش‌ساخته مدرن و … ساخته شود. استفاده از هر کدام به طراح و سازنده ساختمان، استانداردهای موجود و مواد در دسترس در هر منطقه بستگی دارد. اما در حال حاضر فونداسیون‌های ساخته‌شده از بتن خیلی رایج است و در بیشتر موارد از این نوع فونداسیون استفاده می‌شود. به غیر از نیروهایی که از داخل ساختمان به فونداسیون وارد می‌شود عوامل دیگری نیز ممکن است باعث وارد آمدن آسیب بر فونداسیون شود. از جمله این عوامل می‌توان به وجود آب‌های زیرزمینی یا بالا بودن سطح این آب‌ها، حرکت دینامیکی خاک زیر فونداسیون و طراحی یا اجرای نامناسب آن اشاره کرد.

عیوب فونداسیون

‌چگونگی تشخیص عیوب‌

هر گونه آسیب و شکستگی در پی ساختمان باعث نشست و حرکت اجزای سازنده آن می‌شود. این نشست گاه بی‌خطر و گاه بسیار جدی و غیرقابل صرف‌نظر است. یکی از علائم ظاهری که می‌توان از آن برای تشخیص عیوب فونداسیون‌ استفاده کرد. وجود ترک در دیواره‌‌های داخلی یا خارجی فونداسیون یا وجود ترک در نمای ساختمان است. این ترک‌ها می‌توانند اشکال مختلفی داشته‌ باشند که در واقع جهت نیروهای اضافی وارد شده به فونداسیون را نشان می‌دهند.

ترک‌های عمودی

این ترک در فونداسیون، نشان‌دهنده نشست ساختان به علت حرکت دینامیکی خاک زیر پی یا شسته شدن آن توسط آب‌های زیرزمینی است. دلیل دیگر وجود ترک‌های عمودی این است که بعد از انجام یک بازسازی، بدون محاسبه ظرفیت باربری فونداسیون، بار بیشتری بر پی تحمیل شده‌است. ترک‌های عمودی اهمیت زیادی دارند و حتما باید توسط یک فرد متخصص به دقت بررسی و در صورت امکان رفع شوند.

ترک‌های زاویه‌دار

اگر قسمتی از فونداسیون تحت تاثیر یک سری نیرو که از پایین به بالا وارد می‌شوند قرار گیرد، شکستگی‌هایی به این شکل در پی ساختمان دیده می‌شود. این ترک‌ها در فونداسیون‌هایی که از بلوک‌های سیمانی یا آجری ساخته شده‌اند به صورت پلکانی دیده می‌شوند.

ترک‌های افقی

این ترک‌ها نشان‌دهنده فشار بیش از حد پشت دیواره‌های فونداسیون هستند که ممکن است توسط خاک اطراف به آن وارد شوند. گاهی اوقات اگر ناودان وجود نداشته‌باشد یا آب‌های سطحی اطراف خانه به درستی هدایت نشوند و آب بیش از اندازه در پشت دیواره‌های فونداسیون جمع شود نیروهای اضافی به آن وارد می‌کند که این مسئله باعث ترک‌های افقی خواهدشد. بعضی ترک‌ها نیز سطحی هستند و به خاطر جمع‌شدگی یا انقباض و انبساط مواد تشکیل دهنده فونداسیون ایجاد می‌شوند که مشکل جدی ایجاد نمی‌کنند.

روش‌های مقابله با انواع ترک‌ها

‌اولین قدم در انتخاب روش ترمیم شناخت ترک است. مسلماً برخورد با ترک‌های دینامیک با سایر ترک‌ها متفاوت خواهد بود‌. ترمیم ترک‌های دارای حرکت با مصالح غیر منعطف نهایتاً با شکست روبرو خواهد شد.‌‌

قدم بعدی پس از شناسایی ترک‌ها، آماده سازی است. باز کردن دهانه ترک‌ها و شکل دادن به آنها غیر از تسهیل در انجام عملیات ترمیم موجب خواهد شد که مساحت درگیر مواد با لبه ترک افزایش یابد.

تمیز کردن و زدودن گرد و خاک مرحله بعدی کار خواهد بود که معمولاً با فشار باد ‌و فشار جت سیال ا‌نجام خواهد شد.

‌تعمیر و ترمیم عیوب فونداسیون بتنی

مهندسینی که مسئول ساخت سازه هستند در مرحله اول عوامل مربوط به سازه را مشخص می‌کنند و بعد از اینکه هزینه‌های مورد نیاز را برآورد کردند، عملیاتی که برای ساخت سازه ضروری است را به کارفرما گزارش می‌دهند. ممکن است در هر سازه‌ای عملیات خاصی مورد نظر باشد، در بعضی از سازه‌ها لازم است که به طور کامل تخریب و از نو ساخته شود یا ممکن است عملیاتی مورد نیاز باشد که از فرسودگی سازه جلوگیری شود. در بعضی از سازه ها به دلیل واکنش قلیایی – سیلیکا تخریبی به وجود می‌آید که امکان تعمیرات اساسی وجود ندارد به همین دلیل مهندسین از عملیاتی استفاده می‌کنند که از سرعت پیشرفت خرابی بکاهد.‌

آماده سازی سطوح

قبل از انجام هر اقدامی برای تعمیر سازه اول باید سطح بتن قبل را که اصطلاحاً بتن مادر نامیده می‌شود را آماده کرد. عملیات آماده سازی سطوح به دلایل مختلفی انجام می‌شود یکی از آن دلایل این است که تمام تکه‌های جدا شده و ناهموار موجود از سطح بتن جدا شده و سطحی مناسب و مقاوم ایجاد شود، دلیل دیگر این است که اگر آلودگی بین لایه‌ها وجود داشته باشد مانع از چسیندگی لایه‌ها می‌شود بنابراین باید این آلودگی‌ها پاک شود. ‌ ‌

تمیز کردن با اسید

در این روش اغلب اسید هیدروکلریک به کار برده می‌شود. برای تمیز کردن و افزایش زبری سطح از این روش استفاده می‌شود. بسته به نوع هدف تعمیرات، باید این اسید را رقیق کرد. این اسید باعث ایجاد سایندگی در سطح می‌شود. استفاده از تسید باید تا زمانی که حباب ایجاد می‌شود ادامه یابد. بعد از انجام این عمل و پس از توقف حباب سازی باید سطح مورد نظر به طور کامل با آب شستشو شود. این عمل باعث زبری سطح می‌شود که می‌توان با تنظیم قدرت اسید و برس زدن درجه زبری آن را تغییر داد.‌

برس زدن

در بعضی از موارد تکه‌های شلی بر روی سطح بتنی قرار دارد که می‌توان برای تمیز کردن آن‌ها از برس زدن استفاده کرد. در مناطقی که سازه در زیر آب یا جای مرطوب قرار دارد ممکن است جلبک‌ها و گیاهانی رشد کنند که برای رفع آن‌ها نیز برس زدن بهترین روش است. این روش نیاز به وقت زیادی دارد که یکی از معایب آن محسوب می‌شود. برای مطالعات بیشتر در این زمینه به انواع ترک در بتن مراجعه نمایید.